www.lerenvanhonden.nl

Gedragsbegeleiding en training

Werkwijze begeleiding in probleemgedrag

 

 

Het meeste gedrag wat onze honden laten zien is heel natuurlijk gedrag voor honden maar voor ons soms onwenselijk. De eerste stap is al gezet met het begrijpen waarom een hond bepaald gedrag laat zien. 

Er zijn honden die uitvallen naar mensen en/of honden op straat, moeite hebben met bezoek of niet alleen kunnen zijn, vaak ligt hier een bepaalde emotie aan ten grondslag, deze emotie is vaak angst. Als we begrijpen waar die angst vandaan komt is daarmee al een grote stap gezet. Soms zal het probleemgedrag gerelateerd zijn aan gezondheidsproblemen, als een dier pijn heeft kan dat meer invloed op zijn gedrag hebben dan we denken, om lichamelijke problemen uit te sluiten zal onderzoek door een dierenarts soms aan te raden zijn.

 

Ongewenst gedrag gaan we ombuigen naar gewenst gedrag. Ik gebruik de positieve trainingsmethode, gewenst gedrag wordt beloond, er worden geen fysieke correcties gegeven. Gedrag wat de hond iets oplevert zal hij herhalen, dus dat moet worden bekrachtigd. Belangrijk is daarbij dat gezocht wordt naar een bekrachtiger die door de hond als beloning gezien wordt. Voor de ene hond is dat een voertje, voor de andere een speeltje of gewoon mogen graven of iets apporteren. De hond bepaalt wat voor hem de ultieme beloning is.

Belangrijk is dat de hond vaak voor succes kan gaan, dit stimuleert zijn bereidheid om graag met ons samen te werken. Het voorkomt ook onnodige stress en frustratie. In het begin belonen we dus veel, later bouwen we dit weer af en passen we intervalbeloning toe, dit houdt de hond gemotiveerd.

In veel gevallen maak ik gebruik van de clicker of successignaal (woordje) als secundaire bekrachtiger afhankelijk van de hond en eigenaar.

Uiteindelijk zul je ook veel zelf met je hond moeten gaan oefenen. Zeker als bepaald gedrag al jaren een gewoonte is zal het langer duren eer het ongewenste gedrag is uitgedoofd, in sommige gevallen kan het gedrag eerst zelfs even verergeren.

Consequentheid is de sleutel, belonen van goed gedrag opent de deur, volhouden sluit die deur weer achter je zodat we de weg terug naar de gebaande (ongewenste) paden achter ons laten.

Een uurtje per week trainen met je hond gaat het gedrag niet veranderen, je zult intensief met je hond aan de slag moeten buiten de consulten waarin ik jou en je hond kan begeleiden.

Quote:

"Klopt, ik ben de expert op het gebied van honden, maar er is maar 1 expert op het gebied van uw hond en uw leven...dat bent u..." 

Ik heb jou als houder van de hond nodig om te komen tot optimale oplossingen voor de betreffende situatie. Ik kan je helpen de inzichten, mogelijkheden, tools en zelfvertrouwen te geven die je nodig hebt. Bedenk wel dat helaas honden noch mensen een magische knop hebben als het gaat om gedragsverandering.